reims 4851950
casks 2478468-1
drinks 1283608
champagne 2139088

Veel bubbels in de regio

In Reims maken ze champagne tot kunst

De Champagnestreek, gelegen in het noordoosten van Frankrijk, staat wereldwijd bekend om zijn sprankelende champagne. Met zijn glooiende heuvels, vruchtbare grond en een mild klimaat, is dit pittoreske gebied de ideale plek voor het telen van de drie belangrijkste druivensoorten die in champagne worden gebruikt: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De geschiedenis van champagne gaat terug tot de 17e eeuw, toen monniken in deze regio per ongeluk ontdekten hoe ze deze bruisende wijn konden maken.

reims 1254782

Wijntelers uit de Champagnestreek probeerden wijnen uit de Bourgogne te evenaren. Ze slaagden daar niet in. De koude winters zorgden dat de fermentatie van de wijnen, die in de kelders lagen, stopte. Het koude klimaat zorgde ervoor dat de slapende gistcellen weer ontwaakten in het voorjaar en opnieuw begonnen met fermenteren. De wijn in de fles zorgde voor carbon dioxide gas. In eerste instantie waren de flessen zwak en explodeerden veel maar de flessen die het overleefden, bevatten de mousserende wijn.

champagne 177879

Tegenwoordig is de Champagne-streek de thuisbasis van talloze gerenommeerde champagnehuizen die de kunst van het champagne maken tot in de perfectie beheersen. Deze huizen, ook wel 'maisons' genoemd, variëren van eeuwenoude familiebedrijven tot moderne, innovatieve producenten. Ze delen allemaal een toewijding aan vakmanschap en streven naar uitmuntendheid. Enkele van de bekendste champagnehuizen zijn onder andere Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Krug, Bollinger en Taittinger. Deze namen behoren tot de elite van de champagnewereld en hun producten worden wereldwijd erkend en gewaardeerd. Elk champagnehuis heeft zijn eigen unieke stijl en traditionele methodes die worden doorgegeven van generatie op generatie. Ze gebruiken vaak een blend van verschillende jaargangen om consistente en karakteristieke smaken te creëren. Het kiezen van de juiste druiven, het mengen van de wijnen, het bepalen van de suikergehaltes en het zorgvuldig bewaren van de flessen zijn slechts enkele van de vele stappen die worden gevolgd om de hoogste kwaliteit champagne te produceren.

reims 3677661

Reims, ook wel bekend als de Champagnestad. Gelegen in het noordoosten van Frankrijk, biedt niet alleen een rijke geschiedenis en cultuur, maar ook een diepgaand inzicht in de productie van de meest verfijnde en gevierde drank ter wereld. Reims is een onmisbare bestemming is voor wijnliefhebbers en geschiedenisfanaten en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het was in deze stad dat keizer Karel de Grote werd gekroond tot keizer van het Heilige Roomse Rijk in de 9e eeuw. De stad heeft een schat aan architectonische wonderen, waaronder de prachtige kathedraal van Reims, een gotisch meesterwerk dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze kathedraal speelde een centrale rol in de kroning van vele Franse koningen en heeft talloze historische gebeurtenissen meegemaakt.

jennifer yung-vOx6oJFCb9w-unsplash

Reims staat bovenal bekend om zijn champagneproductie en de stad vormt het epicentrum van de regio waar deze mousserende wijn wordt gemaakt. Champagne, met zijn unieke bellen en verfijnde smaak, is al eeuwenlang een symbool van viering en luxe. Een bezoek aan Reims is niet compleet zonder een rondleiding door een van de vele champagnehuizen die de stad rijk is. Tijdens deze rondleidingen kunnen bezoekers leren over het intrigerende proces van champagne maken. Van zorgvuldige selectie van druiven, tot het rijpen in koele ondergrondse kelders. Beroemde champagnehuizen zoals Veuve Clicquot, Moët & Chandon en Taittinger nodigen gasten uit om hun kelders te verkennen en te genieten van proeverijen van hun fijnste creaties. We hebben een aantal champagnes op een rijtje gezet.

domperignon

Dom Pérignon is een van de meeste bekende luxe champagnes. Je merkt al bij de geur dat er in het glas een feestje staat te wachten om geproefd te mogen worden. In 1921 werd Dom Pérignon als eerste prestige cuvée in de geschiedenis uitgebracht door Moët et Chandon. Dom Pérignon is uitsluitend een vintage en wordt alleen in de allerbeste jaren uitgebracht. Keldermeester en monnik Pierre Pérignon beloofde al in 1668 de beste wijn ter wereld te maken. Dat is hem aardig gelukt.

domperignon

Brut Imperial, een keizerlijke champagne, die ontstaat uit een uitgebalanceerde assemblage van de drie druivenrassen Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier is één van de bekendste champagnes van het huis Moët & Chandon en behoort tot de absolute top. De smaakstijl van Moët is licht en zacht. De Brut Impérial smaakt droog en met zijn bubbel wordt elk moment een feest. Moët & Chandon bestaat al ruim 250 jaar en is sinds jaar en dag geliefd over de gehele wereld. De champagne mag eigenlijk bij geen enkele bijzondere gebeurtenis mogen ontbreken.

moetchandon

Laurent Perrier Brut is een brut champagne die lekker fris is en een prachtige balans heeft van de verschillende druiven. Het meest uitzonderlijke is het hoge percentage aan chardonnay druiven. De Laurent-Perrier brut wordt beschreven als complex met een fruitige noot. Het champagnehuis Laurent Perrier is in 1812 gesticht door Alphonse Pierlot in Tours-sur-Marne in Noord-Frankrijk. De wilskracht van de familie Nonancourt zorgde dat Laurent Perrier de zware economische dieptepunten wist te overleven. De innovatieve Bernard Nonancourt wist het champagnehuis zelfs tot ongekende hoogte te brengen.

laurentperrier

Veuve Clicquot is het op één na grootste Champagnehuis ter wereld en is een bubbel voor de echte fijnproevers. Het huis is één van de oudste champagnehuizen in de Champagne. Veuve Clicquot was het eerste huis dat Champagne naar het buitenland exporteerde. Zowel uiterlijk als in smaak is de bubbel opvallend en uitermate stijlvol. Door de volle, stevige structuur en de rijke smaak is het serieus genieten. Schitterende Champagne met een fijne, romige mousse, een fijne balans en een lange afdronk met daarin iets van honing. Deze Brut is perfect rijp en is een begrip sinds de 18e eeuw.

© Copyright 2024 | AB Media | All Rights Reserved

info@evenwegwijzer.nl