portugal 4828135
ponte 25-de-april-898789
lisbon 2237567
belem 2385507

Rust en avontuur

Dinant bestaat uit twee delen

Het eerste wat in Dinant opvalt is de rotswand met daarop de Citadel, die uitkijkt boven het middeleeuws stadje en de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw (Le Collégiale Notre-Dame) die gebouwd is in de gotische stijl. Het gebedshuis langs de oevers van de Maas domineert door zijn peervormige klokkentoren, die aanvankelijk bestemd was voor het stadhuis. De buitenkant is volledig opgetrokken in grijze kalksteen. De gigantische glas-in-loodramen zijn door het tegenlicht, binnen de kerk het beste te aanschouwen. Het gebouw uit de dertiende eeuw wordt in de rug gesteund door de enorme rotswand van Dinant met daarop de Citadel.

dinant 4582866

De Citadel is gebouwd op de rots van het charmante stadje en nodigt uit voor een bezoek. Het fort is te bereiken met de auto of met een kabelbaan. Voor de klimmers bestaat de mogelijkheid om de ruim 400 treden naar de top te trotseren. Het spreekt voor zich, dat je over een goede conditie moet beschikken. Eenmaal boven gekomen word je wel beloond met een prachtig uitzicht over het historische plaatsje en haar omgeving. In het museum van de Citadel is de geschiedenis te herbeleven.

Dinant heeft meer. Veel bezienswaardigheden zijn de moeite waard om deze te bezoeken. Het stadje bestaat uit twee delen dat verbonden wordt door de Charles de Gaulle-brug vernoemd naar de beroemde Franse generaal. Dinant is ook de geboorteplaats van Adolphe Sax, een Belgische bouwer van muziekinstrumenten. Zijn grootste bekendheid heeft hij te danken aan zijn uitvinding van de saxofoon. Zijn geboortehuis is nog steeds te bezichtigen. In Dinant word je overspoeld met een indrukwekkende geschiedenis. Een wandeling maken door het centrum met z’n smalle straatjes, die evenwijdig aan de Maas lopen mag je zeker niet missen. Langs de rivier zijn vele terrasjes te vinden waarbij je onder het genot van een goed glas en een exquise versnapering kan genieten van het uitzicht. Wie Dinant, bezoek moet er niet op rekenen dat hij of zij de enige toerist is. Uit alle windstreken komen mensen op dit stadje af.

© Copyright 2024 | AB Media | All Rights Reserved

info@evenwegwijzer.nl