rouen 2820168
rouen 904951
middle ages-1278449
jeanne darc-3687176

Rouen, een juweel aan de Seine

Gelegen langs de schilderachtige oevers van de rivier de Seine, wordt Rouen vaak beschouwd als een van de best bewaarde geheimen van Frankrijk. Deze betoverende stad heeft een rijke geschiedenis, een bloeiende kunstscene en een culinaire traditie die zelfs de meest veeleisende fijnproevers zal verrukken. De geschiedenis van Rouen gaat terug tot de Romeinse tijd en het heeft door de eeuwen heen een indrukwekkende erfenis opgebouwd. Misschien is Rouen wel het meest beroemd vanwege zijn rol in het verhaal van Jeanne d'Arc, de nationale heldin van Frankrijk.

germany 162301
buildings 5713656

Opvallend is de indrukwekkende kathedraal van Rouen, beroemd door een serie schilderijen van de Franse schilder Claude Monet. De impressionistische schilder heeft de Notre-Dame van de stad een aantal keren uit verschillende invalshoeken afgebeeld. Meestal schilderde hij de kerk op verschillende momenten van de dag waardoor de kerk verschillende kleuren en vormen kreeg. Het imposante gotische gebouw, geopend in 1876, domineert de skyline en wordt beschouwd als de hoogste kathedraal van Frankrijk. De Franse dichter, schrijver en staatsman wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Franse romantische auteurs van de 19e eeuw en beschreef Rouen als de stad met honderd torenspitsen.

Wanner je een wandeling maakt in de gezellige winkelstraat Rue du Gros-Horloge die tussen de kathedraal en het Place du Vieux-Marché loopt, zie je boven de renaissanceboog die de straat overspant de Le Gros Horloge. Deze prachtig gedecoreerde astronomische klok dateert uit 1389 en is een van de oudste werkende klokken in Europa. Het legendarisch en levendige Place du Vieux-Marché oftewel de Oude Markt met kleurrijke vakwerkhuisjes waar Jeanne d'Arc in 1431 ter door werd gebracht vindt men tal van gezellige cafés, bistro's en restaurants. Rouen staat bekend om zijn voortreffelijke gastronomie en het zal de smaakpapillen zeker verwennen. Proef de lokale specialiteiten, zoals de beroemde Canard à la Rouennaise (eend bereid in een rijke saus) of de Tarte Normande (Normandische appeltaart). Vergeet niet om de lokale markten te bezoeken, waar men verse producten en ambachtelijke lekkernijen kunt ontdekken. Een glas Calvados, de beroemde appelbrandewijn uit Normandië, mag zeker niet ontbreken.

Rouen heeft een bruisende kunstscene die het hele jaar door tentoonstellingen en evenementen biedt. Het Musée des Beaux-Arts de Rouen herbergt een uitstekende collectie kunstwerken, variërend van oude meesters tot moderne kunstenaars. Daarnaast zijn er tal van galerieën en kunstenaarsateliers om te verkennen. De stad heeft ook een bloeiende muziek- en theatergemeenschap, met regelmatige optredens en voorstellingen in diverse locaties. De omgeving van Rouen biedt prachtige wandel- en fietsroutes langs de Seine en door het omliggende platteland. Breng een ontspannen dag door in een van de nabijgelegen parken, zoals Parc de la Villette of Jardin des Plantes, omringd door weelderige groene tuinen en vredige vijvers. Rouen is een stad die zowel geschiedenis- en kunstliefhebbers als fijnproevers zal betoveren en iedereen zal onderdompelen in de betoverende sfeer van deze Franse parel aan de Seine.