Stad met een schat aan geschiedenis

Berlijn

Een van de populairste bestemmingen in Duitsland is Berlijn. De stad trekt de meeste toeristen van het land. Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn meer dan veertig jaar verdeeld door de muur. Na de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 werd in 1990 officieel Oost en West-Duitsland weer samengevoegd en werd Berlijn weer de hoofdstad van Duitsland. Op sommige plaatsen in de stad is op de wegen nog waarneembaar waar de muur heeft gestaan. Met ruim drie miljoen inwoners is Berlijn de grootste stad van de Bundesrepublik. De moderne architectuur wordt afgewisseld met oude gebouwen die een schat aan geschiedenis binnen de muren herbergen. 

Berlijn heeft vele bezienswaardigheden. We beginnen met de Reichstag. Het gebouw valt op door de glazen koepel. De spiraalvormige loopbrug heeft een 360 graden panorama-uitzicht en biedt de mogelijkheid om verschillende delen van de stad van bovenaf te bekijken. Wil je de stad van een nog hoger standpunt aanschouwen dan kun je naar de Fernsehturm die boven stad uitsteekt. De televisietoren, eind jaren zestig gebouwd als een symbool van communistische macht, was het het op drie na hoogste vrijstaande bouwwerk ter wereld en het blijft het hoogste in Duitsland

Checkpoint Charlie, een witte houten hut met een muur van zandzakken ervoor en was in het verdeelde Berlijn een van de controleposten op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector.. Het wereldberoemde huisje was de doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße. Het Checkpoint Charlie huisje van nu is een replica van de originele controlepost. Tegen betaling kun je op de foto met een van de grenswachters die zich hebben gepositioneerd achter de zandzakken. Wanneer je tien meter verder gaat staan om een foto te maken wordt dat niet in dank afgenomen en gaan de acteurs op een amateuristische manier de andere kant opkijken. In de Friedrichstraße is meer te beleven. Een gezellige winkelstraat met als hoogtepunt Galeries Lafayette een dependance van het bekende warenhuisketen Galeries Lafayette uit Frankrijk

Natuurlijk vergeten we niet de Potsdamerplatz en de Brandenburger tor. Van daaruit loop je langs het beroemde Adlon hotel, de Unter den Linden op. De straat die zo mooi wordt bezongen door het Klein Orkest. Er is veel meer te zien. Bezoek de Keiser-Wilhelm-Gedächtniskirche of denk na over antisemitisme en Jodenvervolging in het Jüdisches Museum aan de Lindenstraße, Het is het grootste Joodse museum in Europa.

Om de hoek van de Brandenburger tor ligt het indrukwekkende Holocaustmonument bestaande uit een groot aantal betonnen blokken waar je doorheen kunt lopen. Het monument is om de Joodse bevolking die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen te herdenken. Wat we hebben beschreven is een tipje van de sluier. Berlijn heeft veel meer. Het Kaufhaus KaDeWe het grootste warenhuis van de stad is ook een bezoek waard. Ook op cultureel gebied heeft Berlijn veel te bieden. Wie het voornemen heeft om Berlijn te gaan bezoeken, doet er goed aan om voor de reis een schema van de bezienswaardig te maken.